Waarom ruikt parfum bij iedereen anders?

Je kent dit vast wel: je hebt een parfum bij een vriend of vriendin geroken dat je meteen lekker vond. Vervolgens heb je dit parfum zelf gekocht, maar lijkt deze heel anders te ruiken bij jezelf. Misschien zelfs minder lekker. Parfum ruikt namelijk bij iedereen anders. Hoe dat komt? Dat leggen we graag uit.

Iedereen is uniek

Als je parfum op je huid sprayt, dan hebben verschillende factoren invloed op de geur van het parfum. Zo hebben onder meer de pH-waarde van jouw huid, de zuurgraad van je huidvetten, wat je eet en je hormoonhuishouding invloed op hoe het parfum precies zal ruiken. Al deze factoren kunnen de verschillende geurnoten van een parfum versterken of verzwakken.

Daarnaast kan de staat waarin je huid verkeert, invloed hebben op de geur van een parfum. Een heel droge of juist vette huid kunnen een parfum anders laten ruiken. Ook middelen die je dagelijks gebruikt, zoals zeep, bodylotion en douchegel kunnen beïnvloeden hoe een parfum ruikt. Iedereen is anders; hetzelfde parfum kan dus bij twee personen volledig anders ruiken.

Op stoffen parfumeren

Om de originele geur van een parfum zo goed mogelijk intact te houden, adviseren wij om op stoffen te parfumeren. Hierin zit jouw lichaamswarmte en persoonlijke geur verwerkt, waardoor het parfum zich daar goed mee kan vermengen, zonder dat bijvoorbeeld huidvetten de geur kunnen beïnvloeden. Ook kan het parfum je huid op deze manier niet aantasten. Let bij het parfumeren op stoffen wel op: zo gaan zijde, suède en leer niet goed samen met parfum.

Parfum dat bij je past

Voorkom dat je een parfum koopt dat niet bij je past en deze ongebruikt op je kast blijft staan. Wij adviseren om een parfum eerst een dag te dragen, of in elk geval na het sprayen vijf minuten te wachten voordat je een parfum beoordeelt. Een parfum bestaat namelijk uit verschillende lagen, waardoor de geur zich gedurende de dag ontwikkelt. Je kunt dus niet altijd ingaan op de eerste indruk van een parfum. Door een parfum een dag te dragen, kan deze ook goed vermengen met jouw lichaamswarmte en persoonlijke geur. Zo kun je echt verliefd worden op een geur.